پروفیل سی پرلین چیست؟

پروفیل C (سی پرلین) نوعی پروفیل فولادی از نوع باز است. این پروفیل برای پوشش سقف‌های سبک در صنعت و یا در ساخت دیوارها و همچنین جهت پوشش دیوارها، اتصال ستون‌هایی که فاصله زیادی از همدیگر دارند و همچنین در دیوارهای غیر باربری که وظیفه آنها تقسیم فضای داخل ساختمان است مورداستفاده قرار می‌گیرند. پروفیل سی پرلین از ورق فولادی (ورق گالوانیزه) تهیه می‌شود و در برابر خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارد. در این مقاله به معرفی پروفیل سی پرلین و بررسی خصوصیات این پروفیل می‌پردازیم. شما می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر مثل قیمت پروفیل با شماره‌های موجود در سایت تماس بگیرید.

قیمت پروفیل سی

پروفیل پرلین چیست؟

برای آشنایی با پروفیل پرلین و به‌خصوص پروفیل سی پرلین، بهتر است در ابتدا با واژه پروفیل آشنا شویم. پروفیل از نظر لغتی، به معنای ثابت بودن یک مقطع در راستا طولی مشخص و معین است. پروفیل‌ها انواع مختلفی دارند. هرکدام از انواع پروفیل‌ها خصوصیات منحصربه‌فردی را دارند و همچنین برای کاربردهای گوناگون (مانند ساخت در و پنجره، استفاده در قسمت اسکلت ساختمان‌ها و غیره) استفاده می‌شوند.

پروفیل‌ها از نظر شکل ظاهری به دودسته کلی تقسیم می‌شوند:

  • پروفیل‌های باز (تیرآهن، تسمه، نبشی، ناودانی، میلگرد)
  • پروفیل بسته (لوله و قوطی)

بهتر است بدانید که پروفیل‌های سی پرلین جزو دسته پروفیل‌های باز قرار می‌گیرند.

پروفیل پرلین یک تیر افقی است که به‌عنوان جزء ساختاری در سازه‌ها و اغلب در قسمت زیرین یک سقف و یا برای پوشاندن دیوار مورداستفاده قرار می‌گیرد. این پروفیل یا توسط تیرهای ساختمان و یا توسط دیواره‌های خودش، مورد حمایت قرار می‌گیرد. این نوع پروفیل اغلب در سازه‌های اسکلت فلزی و در بعضی موارد در سازه‌ها با اسکلت چوبی مورداستفاده قرار می‌گیرد. پرلین‌ها بارها و نیروهای اعمالی به سقف را به عناصر اصلی سازه (تیر و ستون) منتقل می‌کنند. شکل و نحوه قرارگیری پرلین‌ها به نوع و میزان بارهای وارده به سقف و همچنین طول ورق‌های محدودکننده بستگی دارد.

انواع پروفیل پرلین

پرلین‌ها دارای انواع گوناگونی هستند. این پروفیل‌ها بر اساس ماده‌ای که از آن ساخت شده‌‌اند و شکلی که دارند، طبقه‌بندی‌شده و مورداستفاده قرار می‌گیرند. اکثر پرلین‌های فولادی توسط نورد سرد که به‌وسیله پرس کردن ورق‌های بریده شده فولادی و یا نرود این ورق‌ها توسط مجموعه‌ای غلتک‌ها ساخته می‌شود که هزینه ساخت آن در مقایسه با نورد گرم، کمتر است. پرلین‌ها را می‌توان بر اساس شکل ظاهری به‌صورت زیر دسته‌بندی کرد:

  • پروفیل سی پرلین C purlin
  • پروفیل زد پرلین Z purlin
  • پروفیل پرلین سیگما SIGMA
پروفیل ساختمانی

کاربرد پروفیل‌ پرلین

پرلین‌ها با متریال و اشکال مختلف دارای استفاده‌های گوناگونی نیز هستند. از جمله موارد استفاده پرلین‌ها می‌توان به تیرچه‌‌های مربوط به کف سازه و علاوه‌برآن در ساخت تکیه‌گاه برای دیوارها اشاره کرد. پرلین‌های استیل و فولادی جای پرلین‌های چوبی را گرفته‌اند. این پرلین‌ها سبک‌وزن هستند، ابعاد ثابتی دارند و در تغییرات دمایی شدید به طور نرمالی منبسط و یا منقبض می‌شنوند.

تعریف پروفیل سی پرلین

پروفیل سی پرلین یا “پروفیل C purlin نوعی پروفیل فولادی از نوع باز است که شکل آن شبیه حرف C انگلیسی است. جنس این پروفیل می‌تواند از ماده‌های مختلفی مانند ورق روی اندود یا گالوانیزه و یا سایر انواع فولاد باشد.

پرلینی که در سقف استفاده می‌شود از جنس ورق گالوانیزه است، ورق‌های فولادی گالوانیزه در بین مصالح ساختمانی، یکی از بالاترین نسبت‌های قابلیت باربری به وزن را داراست به همین جهت ما برای ساخت انواع پروفیل از این ورق بهره می‌بریم. البته باید توجه داشت که پروفیلهای نوع سی پرلین به شکلی ساخته می‌شوند که در برابر مواردی مانند رطوبت و خوردگی مقاومت خود را حفظ کند. پس در این شرایط پایه پروفیل‌های پرلین ورق‌های گالوانیزه است.

پروفیل‌های سی پرلین چگونه ساخته می‌شوند؟

در پاسخ به این سؤال باید گفت که برای ساخت این پروفیلهای سی پرلین، قبل از هر چیزی ورق‌هایی از جنس فولاد که می‌تواند گالوانیزه هم باشد را برش می‌دهند. سپس ورق‌ها وارد رول فرمینگ یا همان نورد سرد می‌شوند. در آخرین مرحله شکل‌دهی به ورق‌ها انجام می‌گردد.

ابعاد و مشخصات پروفیل‌های سی پرلین

پروفیلهای سی پرلین در ابعاد و ضخامت‌های متفاوت و مختلفی تولید می‌شوند. این پروفیل‌ها معمولاً در شاخه‌های 6 متری و در ضخامت‌های 2.5،2 و 3 میلی‌متر تولید و در بازارهای مربوطه عرضه می‌شوند. در جدول زیر ابعاد پروفیل سی پرلین بر اساس ارتفاع آن نشان داده می‌شود.

 به‌عنوان‌مثال پروفیل C190 ارتفاع آن برابر با 190 میلیمتر است.

HارتفاعHeight100 – 400
Aارتفاع فلنج بالاییUpper flange height50 – 100
Bارتفاع فلنج پایینیLower flange height50 – 100
C1عرض لبه بالاییUpper lip width15 – 30
C2عرض لبه پایینیLower lip width15 – 30
TضخامتThickness1 – 4
جدول 1 مشخصات پروفیل سی پرلین (واحد بر حسب میلی‌متر)
پروفیل استنلس استیل دکوراتیو

ارتفاع پروفیل سی پرلین برابر با 160 الی 240 میلی‌متر بوده و وزن هر شاخه از این پروفیل برابر با 23 الی 55 کیلوگرم است.

ارتفاع Hارتفاع فلنج پایینی Bارتفاع فلنج بالایی Aضخامت Tوزن kg/m
60331522.16
6033152.52.59
80401522.74
8040152.53.34
8040153.53.92
100401523.05
10040152.53.74
100401534.39
12040152.54.13
120401534.86
14040152.55.33
140401535.90
جدول 2 وزنی پروفیل سی پرلین (ابعاد برحسب میلی‌متر)
پروفیل استنلس استیل صنعتی

کاربرد پروفیل سی پرلین چیست؟

همان‌طور که گفتیم، پروفیل سی پرلین در صنایع گوناگونی کاربرد دارد. موارد کاربرد پروفیل سی پرلین به شرح زیر است:

  • پروفیل سی پرلین می‌توان در سقف‌های سبک صنعتی به شکل یک پوشش (مانند سقف مکان‌هایی شبیه کارخانه‌ها و سوله‌های صنعتی و سقف کارگاه‌ها) استفاده کرد.
  • از پروفیل سی پرلین می‌توان در دیوارهای غیر باربر (مانند دیوارهای داخلی ساختمان که تنها وظیفه جداکردن فضای داخل ساختمان را دارند) استفاده کرد.
  • پروفیل سی پرلین را می‌توان در پوشش دادن دیوارهای ساختمان و در متصل کردن ستون‌هایی که فاصله آنها از یکدیگر زیاد است نیز استفاده کرد.
  • از پروفیل سی پرلین در قاب‌بندی درب‌ها، ساخت راه‌پله‌ها، قاب پنجره‌ها، ریل‌های جانبی و ریل‌های نرده‌ای نیز استفاده کرد.

از دیگر کاربردهای پروفیل‌های سی پرلین می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • استفاده در صنعت خودروسازی
  • استفاده در ساخت پایه میز و صندلی
  • نوع z آن در جهت پوشش سقف سوله‌ای مورداستفاده قرار می‌گیرد
  • ساخت کرکره‌های مغازه با استفاده از سی پرلین

مزایای استفاده از پروفیل سی پرلین

استفاده از پروفیل‌ها مزیت‌هایی دارد که به آن پرداختیم. در ادامه به برتری‌ها و مزایایی که استفاده از پروفیل سی پرلین دارد اشاره می‌کنیم. از جمله مزایای به‌کارگرفتن پروفیل سی پرلین در سازه‌های ساختمانی و غیره به نکات زیر می‌توان اشاره کرد.

  • سی پرلین دیواره نازک، وزن بسیار کم، استحکام و مقاومت بالا و عملکرد عالی دارد.
  • به دلیل آن که ظرفیت باربری و منتقل نمودن بار و همچنین انتقال فشارها در این دسته از پروفیل بسیار بالا محاسبه شده است، اگر قیمت را ملاک قرار دهیم، پروفیلهای دسته سی پرلین و همچنین مصالح حدود 40 درصد نسبت به ساختمان‌های ساخته شده با فولاد سنگین، عملکرد بهتری ارائه می‌دهند.
  • تهیه، تولید شدن و همچنین حمل‌ونقل این نوع پروفیل به‌سهولت انجام می‌شود، به همین دلیل روند ساخت ساختمان‌های فولادی سریع‌تر صورت می‌گیرد.
  • استفاده از پروفیل سی پرلین در ساخت‌وساز ساختمان‌ها نسبتاً به‌صرفه است و مونتاژ آن نسبت به دیگر قطعات مربوطه قابل‌اعتمادتر است.
  • این پروفیل دچار شکستگی نمی‌شود. به همین دلیل برای استفاده در سقف‌ها، تیرها و ستون‌ها توصیه می‌شود.
  • استفاده کردن این پروفیلها در ساختن ساختمان‌هایی که اسکلت فلزی داشته باشند، مخصوصاً در کشورها و مناطقی که زلزله‌خیز هستند از جمله ایران به شدیداً توصیه می‌گردد.
  • اضافه و کم‌کردن قطعات و حمل قطعات پروفیل سی پرلین آسان است.
  • این نوع پروفیل کاملاً قابل بازیافت و همچنین سازگار با محیط‌زیست است. به همین دلیل برای کاهش زباله‌های ماندگار در طبیعت بسیار مفید است.

تفاوت پروفیل سی پرلین و پروفیل زد پرلین چیست؟

باتوجه‌به ویژگی‌هایی که بیان کردیم، بیایید به بررسی فرق بین این دو نوع پروفیل بپردازیم. در پروفیل زد پرلین عرض دو بال پروفیل متفاوت است. به همین دلیل، دو عنصری که از دید ارتفاع استاتیک یکسان هستند، بدون دشواری با یکدیگر هم‌پوشانی می‌شوند و کاملاً به هم متصل می‌گردند. اما عرض دو بال در پروفیل سی پرلین با هم برابر است. این پروفیل در پشتیبانی سازه‌ای و ساختاری برای دیوارها، سقف و کف سازه و همین‌طور در ایجاد مهاربند و ستون در سوله‌ها استفاده می‌شود. از دیگر تفاوت‌های بین پروفیل سی پرلین و پروفیل زد پرلین می‌توان به این نکات اشاره کرد:

  • ممان اینرسی در زد پرلین از سی پرلین بزرگ‌تر است. همین ویژگی زد پرلین باعث می‌شود که زد پرلین مناسب‌تر از سی پرلین کار کند.
  • زد پرلین‌ها را به‌رغم سی پرلین‌ها می‌توان به شکل امتدادی روی‌هم گذاشت. به همین خاطر در ساختمان‌ها و سازه‌هایی که دهانه‌های پیوسته دارند، بهتر است از زد پرلین استفاده شود.
  • قدرت هم‌پوشانی و قابلیت امتداد زد پرلین بیشتر از سی پرلین است.
  • نصب و محاسبه سی پرلین بسیار راحت‌تر از زد پرلین است.
  • به‌خاطر نصب و محاسبه راحت سی پرلین، از آن در سازه‌های تک دهانه اسکلت فلزی و برای دیوارهای نگهدارنده استفاده می‌کنند. همچنین می‌تواند به‌عنوان پشتیبان دیوارها، کف و سقف نیز استفاده شود.
  • اگر ساختمان یا سازه اسکلت فلزی، با پنل‌های سقفی ثابت یا گیره دار قرار بگیرد، پیشنهاد می‌شود از زد پرلین استفاده شود.
پروفیل صنعتی دکوراتیو

کاربرد پروفیل پرلین در سازه‌های قالب‌های فولادی سبک نورد سرد (LSF)

این مورد از ورق‌های فولادی سرد نورد شده به شکل مقطع‌های سازه‌ای برای فراهم‌کردن پایداری ساختمان، صفحات و تخته‌هایی از جنس گچ باهدف ایجاد پوشش داخلی، لایه‌های عایق حرارتی و صوتی، قطعات دیواره خارجی به‌عنوان نما و عناصر تکمیل‌کننده ساختمان تشکیل می‌شود. اعضای عمودی در این سیستم با نام‌های وادار و ستونک شناخته می‌شود و عناصر افقی (کلاف‌ها) نیز لاوک نامیده می‌شود.

پروفیل مبلی

سقف سازه این ساختمان‌ها متشکل از تیرچه‌های فلزی سرد نورد شده از پروفیل‌های سی پرلین و زد پرلین است. فواصل تیرچه‌ها باتوجه‌به میزان ظرفیت باربری آن‌ها و ابعاد قطعات پوشش سقف که می‌تواند تخته‌های چوبی، سیمانی و یا دال بتن مسلح باشد تعیین می‌شود.

پروفیل زد

اجزای سازه‌ای تشکیل‌دهنده قاب فولادی سبک

اجزای سازه‌ای تشکیل‌دهنده قاب فولادی سبک که در آن از پروفیل پرلین بهره می‌بریم به شرح زیر است:

 اعضای این سیستم به‌صورت مقاطع سرد نورد شده و در مواردی مقاطع ترکیب شده از چند عضو با اتصالات پیچی هستند.

قیمت پروفیل

1. ستونک (وادار): اعضای عمودی در این سیستم ستونک نام دارد و بارهای قائم را به شالوده انتقال می‌دهد. برای تشکیل این ستونک‌ها اغلب با اتصال دو یا چند سی پرلین می‌توانیم مقطعی ایجاد کنیم تا ظرفیت باربری لازم جهت انتقال بار به فونداسیون را دارا باشد.

2. لاوک: اعضای افقی در این سیستم لاوک ها هستند که ستونک‌ها بر روی آن‌ها قرار داده می‌شوند. انتهای ستون‌ها در تراز سقف نیز به‌وسیله این عضوها به یکدیگر اتصال داده می‌شوند که معمولاً از یک یا اتصال دو سی پرلین ایجاد می‌شود.

3. تیرچه: تیرچه‌ها بار کف را به لاوک ها انتقال می‌دهند. معمولاً برای تیرچه‌ها ما از پروفیل سی پرلین یا زد پرلین یا هر دو هم‌زمان در سقف بهره می‌بریم، سی پرلین‌ها به دلیل اینکه از ورق‌های گالوانیزه تشکیل شده‌اند ظرفیت باربری خوبی برای انتقال بار سقف به لاوک‌ها را دارا هستند.

قیمت پروفیل سی پرلین

مزایای استفاده از پروفیل پرلین برای سیستم قالب‌های فولادی سبک نورد سرد

در سازه‌های فولادی سبک نورد سرد و همچنین در روند اجرای اسکلت ساختمان با اتصال پروفیل پرلین به یکدیگر، عملیات جوشکاری حذف شده و علاوه بر جلوگیری از بروز مشکلات ناشی از نقص در جوشکاری، کیفیت تولید، سرعت و دقت نصب افزایش می‌یابد

در این سیستم تمام اتصالات از نوع پیچ‌ومهره است. سوراخ‌های مربوط به اتصالات، هم‌زمان با تولید مقاطع فولادی (پروفیل پرلین) و بادقت بسیار زیاد به‌وسیله دستگاه‌های مخصوص، بر روی بال و یا جان مقاطع، در مختصاتی که طراح تعیین کرده است، در کارخانه اجرا می‌شود.

با اجرای درست و استفاده صحیح از چنین سیستمی رسیدن به اهدافی مانند کاهش زمان ساخت، کاهش وزن ساختمان، کاهش حجم عملیات پی‌سازی، افزایش سطح مفید مبنا، کاهش هزینه حمل‌ونقل، انعطاف‌پذیری فضاها، سهولت اجرا، عدم نیز به جرثقیل و ماشین‌آلات سنگین متعدد، کاهش فعالیت‌های اجرایی ساختمان و … آسان می‌شود

به‌طورکلی استفاده از سیستم قاب فولادی سبک نورد سرد و بهره‌گیری از پروفیل پرلین، به‌خصوص سی پرلین و زد پرلین، وزن سازه ساختمانی را تا 50% کاهش می‌دهد. ازآنجاکه نیروی زلزله، نسبت مستقیم با جرم سازه دارد، این امر به کاهش نیروی زلزله در ساختمان منجر خواهد شد. کاهش بار ساختمان نه‌تنها مزایای زیادی دارد، بلکه به‌صورت محسوس موجب کم‌شدن ابعاد پایه ساختمان نیز خواهد شد.

جدول زیر به‌عنوان نتیجه یک تحقیق علمی باهدف مقایسه وزن فولادی مصرفی در سیستم‌های سازه‌ای گوناگون، وزن سازه در چند سیستم مختلف برای یک ساختمان معین را نشان می‌دهد.

نوع سیستمقاب فولادی خمشی نورد گرمقاب فولادی مهاربندی شده نورد گرمقاب فولادی سبک نورد سرد
وزن هر مترمربع36.731.917.4
جدول 3 وزن هر مترمربع سازه برای یک ساختمان معین با سیستم‌های مختلف بر حسب کیلوگرم
پروفیل سی چیست

جمع بندی

پروفیل‌ها یکی از اجزای مهم در سازه‌ها هستند و انواع بسیار گوناگونی دارند. هرکدام از این انواع، کاربردهای خاص خود را دارا هستند. پروفیل سی پرلین یکی از این پروفیل‌ها است که در سازه‌های مختلف برای افزایش مقاومت دیوارها، ستون و سقف سازه‌ها استفاده می‌شود. از این پروفیل می‌توان در بستن قاب درب‌ها، پیرایش پنجره‌ها و درها و غیره نیز استفاده نمود. استفاده از این نوع از پروفیل، به دلیل استحکام بالا، وزن سبک، مقرون‌به‌صرفه بودن، حمل‌ونقل و نصب آسان، قابل بازیافت بودن و مونتاژ قابل‌اعتماد آن، در ساختمان‌های اسکلت فلزی علی‌‌الخصوص در مناطق زلزله‌خیز پیشنهاد می‌‌شود.

شما می‌توانید برای دریافت مشاوره رایگان با استفاده از شماره‌های درج شده در سایت با کارشناسان لایو آهن تماس بگیرید. قیمت انواع پروفیل، مثل قیمت پروفیل زد (Z)، قیمت پروفیل مبلی و قیمت پروفیل ساختمانی را نیز می‌توانید با کمک جدول قیمت بروز دریافت کنید.

نظرتان راجع به این نوشته

شاید این نوشته نیز مورد علاقه شما باشد

دیدگاه کاربران در رابطه با
-

Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 57

Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 57

Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 67

Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 67

Warning: Undefined variable $commenter in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16

Warning: Undefined variable $aria_req in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16

Warning: Undefined variable $commenter in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20

Warning: Undefined variable $aria_req in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20