عوامل موثر بر قیمت ورق روغنی
ورق روغنی در تجارت با نام ورق سرد مشهور است و دلیل این نامگذاری، شکل ظاهری آن است. ورق روغنی به وسیله نورد سرد ساخته میشود و سپس برای جلوگیری از زنگ زدگی، روغنکاری میشود. در این مقاله به بررسی ورق روغنی، ویژگیها و خصوصیات ورق روغنی و همچنین کاربردهای ورق روغنی میپردازیم. شما میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر مثل قیمت ورق روغنی با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید.
ورق روغنی چیست؟
به ورق روغنی در زبان انگلیسی Cold Rolled Steel Sheet اطلاق میشود. ساخت ورق روغنی توسط فرآیندی با نام نورد سرد صورت میگیرد. به این علت است که این نوع ورق، به ورق نورد سرد هم شناخته میشود. در صنایع فولاد به ورق هایی که با استفاده از فرایند نورد گرم ساخته می شوند ورق سیاه و به ورق های تولیدی با نورد سرد ورق روغنی میگویند. مدت زمان زیادی است که محصولات تولید شده با استفاده از ورق های روغنی تولید شده و در موارد مختلف و زیادی با موفقیت به کار گرفته شده اند. ورق های روغنی جدید در مقایسه با ورق هایی که در قدیم مورد استفاده قرار می گرفتند بهبود پیدا کرده اند. این ورق ها امکان کنترل بهتر ضخامت، شکل، پهنا، سطح ظاهری و سایر خصوصیات کیفی خاص دیگر که در کاربردهای در حال رشد آن ها مورد نیاز است را به وجود میآورند.
اگر در ویژگیهای فنی ورق روغنی دقت کنید، متوجه دلیل کاربردهای زیاد و گوناگون آن در صنایع متنوع خواهید شد. استفادههای گوناگونی همچون ساخت یخچال، ماشین های ظرفشویی و لباسشویی و سایر لوازم خانگی، ساخت اتومبیل، ساخت موتورهای الکتریکی و… . همچنین این ورق ها پایه ساخت ورق گالوانیزه هستند. برای داشتن امکان استفاده از آن در محصولات مختلف، مشخصات فنی ورق روغنی از لحاظ متالورژیکی به شکلی طراحی میشود که خصوصیات منحصر به فردی داشته باشد، ویژگیهایی همچون قابلیت شکل پذیری زیاد، کشش پذیری زیاد، استقامت زیاد، مقاومت بالا در برابر نفوذ، ویژگیهای مغناطیسی، نفوذ پذیری و امکان پاکسازی مناسب.
ورق روغنی چگونه ساخته میشود؟
به شکل کلی برای ساخت مدلهای مختلف ورق از نورد سرد و نورد گرم استفاده میشود. در مراحل تولید ورق روغنی توسط نورد سرد، ورق فلزی موردنظر در دمایی میان دمای اتاق و دمای ۲۰۰ درجه قرار داده میشود. این دما برای فلزات در حیطه دماهای کم قرار میگیرد. در این مرحله با فشار خیلی زیادی که بر روی ورق مورد نظر اعمال میشود از بین غلتکها رد میشود. با این کار ضخامت ورق کم تر میشود اما برخلاف تصور عموم در این فرایند استحکام و دوام ورق افزایش مییابد و تحمل فشار بیشتری پیدا میکند.
انواع ورق روغنی
ورقهای روغنی طبق نوع آلیاژی که از آن به دست میآید و هم چنین بزرگی و سایز آنها به دستههای گوناگونی تقسیم میشوند. ورقهای روغنی در اندازه و سایزهای متنوعی ساخته میشود، ولی استانداردهای جهانی برای ساخت آن، شامل ضخامت میان ۰٫۰۳ میلی متر تا ۳ میلی متر و عرض ۱۰۰ تا ۱۲۵ سانتیمتر است. وزن ورقهای روغنی استاندارد حدودا با وزن آهن معمولی یکسان است. به همین علت باتوجه به کم بودن قیمت ورق روغنی و خصوصیات و کاربردهای فراوان، در صنعت استفادههای زیادی دارد.
انواع ورقهای روغنی طبق نوع آلیاژ و فرایند حرارتی شامل ورقهای روغنی معمولی ST12، ورق روغنی نیمه کشش ST13 و ورق روغنی فوق کشش ST14 دسته بندی میشوند. هر یک از این ورق ها آستانه مقاومت و کشش متفاوتی را دارند و بر همین اساس هم قیمت ورق روغنی در دستههای متنوع آن متفاوت است. همچنین، ورقهای روغنی با قابلیت لعاب پذیری EK2 و ضد سایش QSTE نیز در صنعتهای گوناگون کاربردهای زیادی دارند.
کاربرد ورق روغنی در صنایع مختلف
از کاربردهای زیادی که این محصول در صنایع گوناگون دارد به استفاده از ورقهای روغنی در صنعت اتومبیل سازی میتوان اشاره کرد. در این صنعت جهت ساخت فیلترهای اتومبیل، ورق روغنی با امکان کشش بالا به کار می رود. علاوه بر آن در ساخت گل گیر های اتومبیل هم از ورقهای ST13 (ورق روغنی نیمه کشش) استفاده میشود. جهت ساخت قطعات زیرین اتومبیلها هم در بیشتر موارد از ورق روغنی با قابلیت ضد سایشی استفاده میشود.
در صنعت لوازم خانگی ورق روغنی در ساخت اجاق گاز کاربرد زیادی دارد. برای تولید صفحات فلزی لعاب گیر در اجاق گازهای منزل از ورقهای لعاب پذیر استفاده میشود. همچنین در ساختمان سازی نیز ورق روغنی برای ایجاد سازه هایی بسیار قدرتمند که نیاز به تحمل وزن زیادی دارند، مورد استفاده فراوانی قرار دارد.
ورق روغنی به دلیل وجود سطحی صاف و یکنواخت جهت نقاشی قطعات صنعتی گوناگون هم استفاده میشود. سطح یکدست این ورقه موجب میشود مراحل رنگ زدن قطعات با کیفیت و دقت بیشتری انجام شود.
از جمله کاربردهای دیگر ورق روغنی استفاده در صنعت رادیاتورسازی، ساخت بشکه، مخزن فلزی، ساخت پنل های غیر انعطاف پذیر، ساخت انواع قفسه ها هستند.
مزایای ورق روغنی نسبت به ورق سیاه
بر اساس خصوصیات فنی و همچنین خصوصیات ظاهری بهتر ورق روغنی در مقایسه با ورق سیاه، از ورق های روغنی در مصارفی که نیاز به دقت فنی زیادی دارند یا در مواردی که شکل ظاهری محصول مهم باشد استفاده می شود. یکی از بهترین مزایای ورق روغنی که مورد پسند مصرف کنندگان قرار گرفته است قابلیت استفاده از آن در مواردی است که نیاز به ایجاد شکلهایی ظریف و با دقت بالا وجود دارد.
با توجه به مشخصات فنی ورق روغنی می توان به این نکته پی برد که ورق های روغنی از دیدگاه خصوصیات فیزیکی به طور کلی محکم تر و مقاوم تر از ورق های سیاه استاندارد هستند. به دلیل اینکه فولاد در دماهای کم تری شکل داده شده و سخت کاری می شود، سختی فولاد، مقاومت در مقابل کشش گسیختگی و مقاومت در برابر تغییر شکل بیشتر میشود. به طور عمده ورق های روغنی به صورت قابل توجهی مقاومت بیشتری در مقایسه با ورق های سیاه دارند. علاوه بر آن پس از فرآیند ساخت شان شکل فیزیکی خود را از دست نمی دهند و به عنوان مثال دچار جمع شدگی نامطلوبی نمیشوند.
ورق های روغنی نه فقط به علت مقاومت و دوام بالای آنها، بلکه به دلیل دقت و ظرافت کار با آن ها استفادههای بسیار زیادی دارند. این ورق ها میتوانند جهت تولید صدها نوع گوناگون از وسایل و تجهیزات در صنایع مختلف مورد استفاده قرار داشته باشند.
علاوه بر همه این ها، فرایند تولید ورق روغنی در کل سریع تر و ارزان تر است. این ورق ها برای استفاده سریع و انجام بازسازی های فوری مناسب هستند.
البته باید دقت داشت که به علت فرآیند های اضافی مورد نیاز برای تولید یک ورق روغنی با کیفیت و با ظاهر مناسب، این ورق ها قیمت بیشتری نیز دارند.
ضخامت ورق روغنی
اندازه دقیق ضخامت ورق های روغنی در پروسه نورد سرد مشخص می شود. برای کاهش انحراف از میزان استاندارد ضخامت ورق روغنی، لازم است که حین مراحل نورد نیروی وارده و کشش مورد کنترل قرار گیرند.
ورق های روغنی استاندارد در ضخامت های گوناگونی تولید می شوند که با درجات متنوع دسته بندی می شوند. هر درجه شامل یک دامنه تولرانس برای اندازههای کوچک خطا در ضخامت است. درجه بیشتر به معنی این است که ضخامت ورق کمتر و درجه پایین تر مشخص کننده یک ورق فولادی ضخیم تر است. برای مثال ضخامت ورق روغنی با میزان 3 درجه برابر با 2319/0 اینچ است، در صورتی که ضخامت ورق با درجه 23 برابر 0269/0 اینچ خواهد شد. با اطلاع از وزن و اندازه ورقی که با آن کار می کنید، قادر هستید ضخامت آن را مشخص کنید.
کمترین ضخامت یک ورق نورد گرم عموما 1 میلی متر است، در صورتی که ضخامت ورق روغنی سرد ممکن است به 1/0 میلی متر برسد.
حدود ضخامت ورق های روغنی موجود در بازار حدودا در بازه میان 30/0 میلی متر تا 3 میلی متر است، و عرض ورق روغنی در اکثر موارد 100 یا 125 سانتی متر است.
وزن ورق روغنی
یکی از برتریهای مهم استفاده از ورق روغنی برای تولید بخش های مختلف ساختمان ها مقاومت آن است. این برتری با توجه به کمتر بودن وزن ورق روغنی نسبت به وزن ورق سیاه بیشتر جالب توجه است. وزن ورق روغنی را میشود با داشتن جدول وزن ورق روغنی محاسبه کرد. وزن ورق روغنی را هم میتوان با فرمول محاسبه وزن انواع دیگر ورق های فلزی به این شکل به دست آورد:
طول(بر حسب متر) × عرض(به متر) × ضخامت(به میلیمتر)× عدد چگالی = وزن(بر حسب کیلوگرم)
به طور کلی وزن ورق روغنی حدودا با آهن معمولی برابر است.
نکات کلیدی در هنگام خرید ورق روغنی
از بااهمیت ترین فاکتورهایی که لازم است در زمان خرید ورق روغنی به آن دقت داشته باشید، کارخانه سازنده ورق است. خرید ورق روغنی از یک سازنده معتبر، تضمین کننده کیفیت آن خواهد بود. خرید از یک فروشنده ورق روغنی که سابقه و تجربه بالا در زمینه فروش ورق روغنی دارد هم می تواند نگرانی شما را بابت کیفیت محصول مورد استفاده تان رفع کند.
دقت به تاریخ مصرف ورق روغنی از دیگر مواردی است که در زمان خرید ورق روغنی لازم است به آن توجه داشته باشید. همچنین توجه کنید که در زمان خرید ورق روغنی مورد نظرتان به تاریخ تولید آن دقت داشته باشید.
در صورتی که قیمت ورق روغنی را با قیمت ورق سیاه مقایسه کنید خواهید دید که قیمت ورق روغنی بیشتر است. دلیل این مطلب پیچیدگی پروسه تولید ورق روغنی، ضخامت کمتر آن و کیفیت بییشتر ورق های روغنی است.
شرکتهای سازنده ورق روغنی:
- شرکت فولاد مبارکه اصفهان
- شرکت هفت الماس
- کارخانه فولاد غرب
- فولاد درخشان
- قزاق
- کره
- چین
- ایثار هند
عوامل تاثیر گذار بر قیمت ورق روغنی
قیمت ورق روغنی به فاکتورهای گوناگونی بستگی دارد که به تعدادی از آنها اشاره میکنیم.
1. فرآیند تولید:
پروسه تولید و همینطور نوع عملیات حرارتی به کار برده شده جهت ساخت ورق روغنی در قیمت این محصول تاثیر دارد. ورق روغنی با فناوری نورد سرد ساخته شده و سپس روغنکاری می شود. به همین دلیل ظاهر و کیفیت بیشتری دارد. علاوه بر آن با توجه به پروسه حرارتی که روی آنها انجام می شود به سه گروه معمولی و نیمه کششی و فوق کششی دسته بندی می شوند که هر کدام از نظر قیمت با دیگری فرق دارد.
2. قیمت ارز:
از عوامل بااهمیت در مشخص کردن قیمت ورق روغنی قیمت ارز است که تاثیر زیادی بر قیمت انواع ورق و محصولات فولادی دارد. قیمت بسیاری از محصولات فولادی بر اساس قیمتهای بازار جهانی مشخص می شود و تغییرات قیمت ارز در تعیین قیمت انواع ورق تاثیر گذار است.
3. حمل و نقل:
حمل ونقل و هزینههای مربوط با آن از جمله مواردی است که در صنعت فولاد روی قیمت تمام شده هر کالایی بسیار تاثیر گذار است. این مساله در زمان صادرات و واردات محصولات فولادی تاثیر خود را شدیدتر نشان میدهد.
مواد اولیه در ابتدا باید به کارخانه و سپس ورق تولید شده باید تا محل مصرف حمل شود. این حمل و نقل هزینه هایی با خود دارد که روی قیمت محصول اثرگذار است. علاوه بر آن تغییر قیمت سوخت نیز می تواند بطور غیرمستقیم بر هزینههای کلی تولید ورق روغنی تاثیر گذار باشد.
4. قیمت ورق سیاه:
بسیاری از تولید کنندگان ورق روغنی از ورق سیاه به عنوان ماده اولیه استفاده می کنند. ورق سیاه بعد از گذشتن از مراحل مختلف مانند اسید شویی، نورد و غیره به ورق روغنی تبدیل می شود. به همین علت قیمت ورق سیاه روی قیمت ورق روغنی تاثیر میگذارد.
5. مواد اولیه:
قیمت بینالمللی مواد اولیه از قبیل سنگ آهن بر قیمت انواع ورق و از جمله ورق روغنی تاثیر مستقیم دارد. بالاتر رفتن قیمت جهانی سنگ آهن و مواد اولیه، افزایش قیمت انواع ورق آهنی را به دنبال دارد.
6. میزان تقاضا در بازار جهانی:
هر مقدار میزان تقاضا برای خریداری ورق روغنی بالاتر باشد قیمت این محصول نیز افزایش خواهد یافت. با توجه به کاربرد فراوان این ورق در صنایع گوناگون، زیاد شدن تقاضا برای ورق روغنی پیش بینی شده است که همین موضوع می تواند موجب روند صعودی قیمت آن باشد.
7. وضعیت بورس:
سهام تعداد زیادی از کارخانههای ساخت مقاطع فولادی، مانند ورق روغنی در کشور، در بازار بورس ارائه شده است. وضعیت شاخصهای مختلف بورس، زیرمجموعه عواملی است که به شکل لحظهای بر قیمت ورق فلزی و فولادی، اثر میگذارد.
8. قیمت نفت:
قیمت نفت، فاکتوری مهم است که بالا رفتن آن به نفع کشورهای درحالتوسعهای است که سازندگان عمده فولاد نیز هستند. همچنین، این مسئله به ضرر کشورهای توسعهیافته است که عمدتاً، مصرفکننده نفت و فولاد محسوب میشوند. تغییرات قیمت نفت با معادلات پیچیدهای بر قیمت ورق فولادی و مخصوصا ورق روغنی تأثیرگذار است. این تأثیر ممکن است مستقیم یا معکوس باشد.
9. هزینههای مربوط به انرژی:
برق و آب، دو انرژی اولیه برای کار شرکتهای ساخت ورق روغنی هستند. به دلیل وضعیت بحرانی کشور در سالهای گذشته مخصوصا آب، هزینه مصرفی این انرژیها برای تولیدکنندگان، بیشتر شده است و همین، یکی از علتهای بالا رغتن قیمت ورق روغنی در سالهای پیش است.
10. بیماری کرونا:
درست است که ب زودی، ویروس کرونا از جهان پاک خواهد شد اما شکی نیست که این ویروس، اقتصاد جهان را تکان داد. همهگیری این بیماری بهکلی وضعیت عرضه و تقاضا را در دنیا متحول کرد. چین، بهعنوان مهمترین کشور سازنده و البته درگیر با کرونا، ساخت فولاد خود را تا حد زیادی کاهش داده است. بسته شدن مرزهای تعداد زیادی از کشورها و توقف مبادلات کالا هم از اثرات کرونا بر اقتصاد جهانی و ایران بوده است.
11. کارخانههای تولیدکننده:
بزرگی بازار فولاد، سرمایهگذاران صنعتی را جذب میکند و به این علت کارخانههای بسیاری در تولید مقاطع فولادی و نیز ورق روغنی نقش مهم و پررنگی ایفا میکنند که موجب به وجود آمدن رقابت میشود و به همین دلیل رقابت شکلگرفته موجب بیشتر شدن ارزش برند خواهد شد. هر کارخانهای که کیفیت بهتری نسبت به قیمت و خدمات و … عرضه کند مشتریان بیشتری را جذب کرده، و قدرت بالاتری در بازار فولاد خواهد داشت و به این دلیل تنوع قیمت در یک مقطع فولادی واحد، در بازار افزایش مییابد.
12. تورم جهانی:
از بااهمیت ترین معضلات اقتصادی کشورهای درحالتوسعه تورم یا توالی رشد کلی قیمتها است. کشور چین تولید 30 درصد از 60 درصد فولاد دنیا که کشورهای درحالتوسعه میسازند را بر دوش دارد. علتهایی مانند کم شدن هزینه تولید و نیروی کار ارزان و غیره باعث شده کشورهای توسعهیافته شرکتهای تولید فولاد خود را به کشورهای درحالتوسعه منتقل کنند. یکی از دلایل بااهمیت که باعث این موضوع شده است، تأثیر تورم در این کشورهاست و قیمت آهن و فرآورده های آهنی از جمله ورق روغنی به طور مستقیم تحتتأثیر تورم در کشورهای درحالتوسعه قرار گرفته است. سیاستهای داخلی این کشورها روی قیمت آهنآلات در داخل کشور اثر دارد. اگر سیاستهای اقتصادی باعث کاهش ارزش پول ملی در مقایسه با ارزهای بینالمللی شود، این موضوع موجب میشود که خریداران فولاد برای تقاضای خود مبلغ بالاتری بپردازند.
13. صادرات و واردات:
از عوامل مؤثر بر قیمت ورق روغنی، به میزان صادرات و واردات این کالاها میتوان اشاره کرد. به طور کلی، صادرات و واردات تحتتأثیر نوسانات سیاسی کشورها قرار دارد و در برخی موارد، قوانینی توسط کشورها وضع میشود که بر قیمت این محصول تأثیر میگذارد. ارزش ارز سایر کشورها در مقایسه با ایران بیشتر است و میزان تقاضا برای صادرات آهنآلات افزایش داشته است. این اندازه صادرات بر هزینه نهایی این اقلام فولادی تا حد زیادی مؤثر است.
جمع بندی
در این مقاله معرفی ورق روغنی و خصوصیات و انواع ورقهای روغنی، موارد استفاده ورق روغنی، شیوه ساخت و موارد تاثیرگذار در قیمت ورق روغنی بصورت کامل بررسی شده است. با توجه به گستردگی ورقهای فولادی تولیدی با روشهای متفاوت برای دستیابی به اطلاعات برای کاربرد مورد نظر خود، باید به پارامترهای متفاوتی از جمله ظاهر (اندازه و ضخامت)، جنس و روش تولید توجه کرد. برای دریافت مشاوره رایگان با استفاده از شمارههای درج شده در سایت با کارشناسان لایو آهن تماس بگیرید. قیمت انواع ورق، مثل قیمت ورق سیاه، ورق روغنی و قیمت ورق گالوانیزه را نیز میتوانید با کمک جدول قیمت بروز دریافت کنید.
Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 57
Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 57
Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 67
Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 67
Warning: Undefined variable $commenter in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16
Warning: Undefined variable $aria_req in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16
Warning: Undefined variable $commenter in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20
Warning: Undefined variable $aria_req in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20