پرمصرف ترین تیرآهن ها در بازار
تیرآهن ها و به طور کلی انواع مقاطع فولادی، نقشی اساسی و مهم در پروسه ساختمان سازی و اسکلت بندی ساختمان را دارا هستند. عموماً از تیرآهن ها برای کنترل و جلوگیری از حرکتهای ناشی از 2 نیروی برشی و لنگر خمشی استفاده میشود. برای مدیریت پروژه ساختمان سازی و موفقیت در آن نیاز است تا پرمصرف ترین تیرآهن ها را مورد بررسی قرار دهیم. در این مقاله ابتدا با تعریف تیرآهن و ساختار آن آشنا خواهید شد و سپس پرمصرف ترین تیرآهن ها در بازار به شما معرفی میشوند. شما میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر مثل قیمت تیرآهن با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید.
انواع اسکلت ساختمان
اسکلت بندی هر بنا با توجه به بودجه و موقعیت مکانی ساختمان در نظر گرفته میشود. اسکلت بندی بنا اساس ساخت یک سازه است. اگر ساختمان ها را بر اساس نوع مصالح به کار رفته در آنها دستهبندی کنیم دارای انواع مختلفی مانند اسکلت بتنی، اسکلت فلزی و اسکلت چوبی هستند.
اسکلت چوبی
اسکلت ساختمان های قدیمی در حدود تقریباً صد سال پیش معمولاً از دیوارهای باربر و تیرهای چوبی تشکیل میشدند. تیرهای چوبی هم برای اجرای طاق و سقفهای ضربی، چشمهای، گنبدی و هم در اجرای ستونها با مقاطع گرد به کار برده میشدند. هم اکنون هم گرایش مردم جهان به این نوع سازه زیاد است و یکی از پرطرفدارترین سازه های موجود در دنیا شناخته میشود که بیش از ۲ میلیارد خانه را با کمک این دست از مصالح ساختهاند. امروزه برای ساخت بنا های زیر از اسکلت چوبی استفاده میشود:
- ساخت بنا های تفریحی
- ساختمان های کشاورزی
- محل نگهداری قایقها
- اسطبل ها
- بنا های تجاری کم ارتفاع
- بنا های اقتصادی
اسکلت بتنی
استفاده از اسکلت بتنی در انواع بنا های مدرن مشاهده میشود. سازه های بتنی شامل یک چارچوب یا همان اسکلت بتنی است. قسمت افقی بنا های بتنی شامل تیرها و قسمت عمودی شامل ستون ها است. استفاده از بتن در ساخت اسکلت بتنی در فونداسیون، تیرها، ستونها، تیرچهها، راه پلهها، سقفها و دیوارهای برشی صورت میگیرد.
در اسکلت بتنی از بتن آرمه استفاده میشود. بتن آرمه، بتنی مسلح بوده و علاوه بر شن، ماسه، سیمان و آب از صفحات فلزی و میلگردهای آهنی نیز در آنها استفاده میشود. به دلیل اینکه اینگونه اسکلت ها در برابر فشار کششی مقاومتی ندارد، استفاده از بتن آرمه و قراردادن آرماتور در آنها باعث افزایش مقاومت کششی سازه خواهد شد.
از مهمترین مزایای اسکلت بتی میتوان به مقاومت بالای آن در برابر آتشسوزی، مقاومت خوب در مقابل آب و رطوبت، نیاز کم به نیروی متخصص و نسبت به اسکلت فلزی، نیاز کمتر به مراقبت و نگهداری، قیمت پایین و قابلیت شکلدهی بالا آن اشاره کرد.
از مهمترین معایب اسکلت بتنی نیز میتوان به مقاومت کششی پایین، انتقال گرما و سرما به داخل بنا، وزن بالاتر نسبت به اسکلت فلزی، تأثیرپذیری از شرایط آبوهوایی و ضعف در برابر تاثیرات ناشی از انفجار را خاطر نشان کرد.
اسکلت فلزی
اسکلت فلزی که آن را با نام بنا فلزی یا اسکلت فولادی هم میشناسند، از مجموعهای عناصر باربر ساخته شده از ورق فلزی یا نیمرخهای فولادی تشکیل شده است که بهوسیله اتصالات به یکدیگر محکم شدهاند. به دلیل اینکه پیشرفتهای زیادی در روش تولید نیمرخ و یا همان پروفیلهای فولادی صورتگرفته است، این عوامل معمولاً رفتار مطلوبی در بنا از خود بروز میدهند. مسئلهای که در این زمینه اهمیت دارد، نحوه رفتار اتصالاتی است که در ساخت عناصر مرکب از ورق و پروفیل به کار گرفته میشوند. اتصالات متداول در سازههای فلزی شامل موارد زیر هستند:
- اتصالات جوشی
- اتصالات پیچومهرهای
- اتصالات پرچی (که تقریباً منسوخ شده است)
هم اکنون در اکثر اسکلت های فلزی از فولاد استفاده شده است؛ به طریقی که بیشتر بهجای “اسکلت فلزی” از “اسکلت فولادی” استفاده میکنند. مزایای نامحدود اسکلت فلزی باعث محبوبیت فراوان آن در میان معماران و مهندسان ساختمان شده است.
اسکلت فلزی کیفیت بنا را بالا برده و از اتلاف مصالح جلوگیری میکند. بهترین روش اجرای اسکلت فلزی، استفاده کردن از اتصالات پیچومهره میباشد. در کشورهای اروپایی به جز در سازههایی با متراژ و وزن پایین، اجازة استفاده از اتصالات جوشی داده نمیشود. به دلیل اینکه اتصالات جوشکاری در مقایسه با اتصالات پیچ و مهره مقاومت کمتری دارند و ممکن است در برابر زمینلرزه دچار مشکل شوند.
مزایای اسکلت فلزی
مهمترین مزایای اسکلت فلزی شامل موارد زیر است:
- اسکلت فلزی در مقایسه با اسکلت بتنی سبکتر است و در نتیجه استفاده از آن وزن کلی ساختمان را کاهش میدهد.
- قطعات فلزی دارای مقاومت بالا هستند و در مقایسه با مصالح بتنی، نسبت مقاومت به وزن در آنها بیشتر است به همین دلیل استفاده از اسکلت فلزی در ساختمان های بلند و ساختمان هایی که در زمینهای سست بنا میشوند، بیشتر است.
- استفاده از اسکلت فلزی برای بنا ها و ساختمان های طویل مناسبتر از سایر اسکلت بندیها است.
- طول عمر فولاد بسیار بالا است و در صورتی که از بنا های دارای اسکلت فولادی بهخوبی نگهداری شود، قابلیت بهرهبرداری طولانی خواهند داشت.
- بنا های دارای اسکلت فلزی، در برابر انفجار مقاومتر هستند.
- اسکلت فلزی دارای امکان مقاومسازی و تقویت پذیری دارد و در شرایطی که به هر دلیل، مانند اشتباه محاسباتی، تغییر مقررات و یا اجرای نادرست اسکلت از مقاومت مناسب برخوردار نشدند میتوان آنها را تقویت کرد و یا حتی قسمتهای جدیدی به آن اضافه کرد.
- نصب قطعات فلزی در مقایسه با مصالح بتنی سریعتر بوده و زمان کمتری صرف اجرای آن میشود.
از مهمترین مزایای اسکلت فلزی میتوان به ضعف بنا در دماهای زیاد و در هنگام آتشسوزی، خوردگیِ بالای فلز در مجاورت عوامل خارجی و جوی، تمایل قطعات تحتفشار به کمانش، شکست جوشکاری و هزینه اولیه بالا اشاره کرد.
تیرآهن
تیرآهن یک پروفیل شناخته شده با سطح مقطعی به شکل حروف لاتین I و H هستند که از آلیاژهای مختلف فولاد تولید میشوند. وظیفه اصلی این پروفیل در بنا ها، تحمل و انتقال بار وارده بر سازه است. همچنین از آن در ساخت ستونها، خرپاها و تیرها استفاده میکنند. این پروفیل از دو قسمت جان و بال تشکیل شده است، بخش میانی تیرآهن را جان و به لبههای آن بال میگویند.
مزایای استفاده از تیرآهن عبارتست از:
- بعد از اتمام سازه امکان توسعه و تغییر وجود دارد.
- اتصال قطعات به یکدیگر را امکانپذیر میکند.
- قطعاتی پیشساخته هستند که در کارخانه تولید میشوند.
- اجرا و نصب آن سرعت بالایی دارد.
- در ارتفاعهای زیاد استفاده فراوانی دارند.
معایب استفاده از تیرآهن عبارتست از:
- خوردگی فلزات در برابر عوامل خارجی: قطعات فلزی استفاده شده در سازه ها در برابر شرایط جوی از خود واکنش نشان میدهند و همین امر سبب کاهش ابعاد قطعات فلزی میشود که به آن خوردگی فلزات گفته میشود؛ بنابراین با افزایش مخارج نگهداری و محافظت از سازه روبهرو خواهیم بود.
- تمایل قطعات فلزی به کمانش برای این محصولات جز معایب آنها محسوب میشود.
- اتصال قطعات فلزی به یکدیگر به طور معمول با پرچ و پیچ صورت میگیرد. اما در کشور ما اغلب اتصالات با جوش هستند و از طرفی به دلیل عدم مهارت جوشکاران و کنترل توسط مهندس ناظر، بعدها با مشکلاتی روبهرو خواهد بود.
فرآیند تولید تیرآهن
برای تولید تیرآهن ابتدا بهوسیلة یک جک از نوع هیدرولیکی شمشها را وارد کورهای با دمای ۱۱۰۰ درجه سانتیگرادی میکنند و در ردیفهای مشخصی قرار میدهند. هنگامیکه شمشها درون کوره ذوب شدند باید آنها را روی رولها قرار داد تا به سمت مرحله رافینگ بروند. در این مرحله 3 بار قطر شمشها کاهش و طول آن افزایش پیدا میکند. مرحلة بعد نوبت به قفسههای نورد میرسد که در این مرحله ۱۰ تا ۱۸ استند وجود دارند که بهواسطة کالیبر مشخص هستند. نهایتاً در قسمت نورد باید از قیچی متراژ جهت بریدن آنها در طولهای مختلف استفاده کرد. در آخرین مرحله آنها زیر گیوتینهای بستهبندی که دارای طولی برابر ۱۲ سانتیمتر هستند بریده میشوند.
انواع تیرآهن
تیرآهن ها بسته به موارد استفاده و استاندارد تولید به انواع زیر تقسیم میشوند:
تیرآهن IPE
این مدل همان تیرآهن معمولی شناخته میشود و از نظر شکل ظاهری شبیه I لاتین دارد. شیوه تولید آنها مطابق با استانداردهای اروپایی بوده و بال این مدل ضخامتی ثابت دارند. به عبارتی ضخامت بالهای ابتدایی و انتهایی آن یکسان است.
تیرآهن INP
این مدل نیز مانند IPE به شکل I لاتین است و طبق استانداردهای روسیه و چین تولید میشوند. تفاوت این نوع با IPE فقط در ضخامت بال است. در نوع INP ضخامت بال با فاصله گرفتن از جان کاهش مییابد. تیرآهن های IPE و INP شباهت زیادی به یکدیگر دارند و گاهی اوقات پیش آمده است که پس از خریداری تیرآهن و تحویل یا حتی بعد از سپری شدن ساخت بخش عمدهای از بنا متوجه شدهاند تیرآهن مورد استفاده اشتباه بوده است، بنابراین توصیه میشود در تشخیص نوع به کار برده شده دقت کافی را داشته باشید.
دو نوع گفته شده علاوه بر اینکه در داخل کشور تولید میشوند، به صورت وارداتی نیز در بازار آهن وجود دارند.
تیرآهن بال پهن هاش یا IPB
اگر بال تیرآهن با جان آن برابر باشد به آن تیرآهن بال پهن یا هاش گفته میشود. تیرآهن بال پهن یا هاش، یکی از زیر شاخههای تیراهن است. تیرهای هاش بصورت سبک، سنگین و فوق سنگین در سایزهای 100 الی 1000 تولید میشوند. کارخانههای تولیدی بهمنظور ارائه هاش با سایزهای ۱۶۰، ۱۸۰ و ۲۰۰ خط تولیدی جدیدی را راهاندازی خواهند کرد.
انواع تیرآهن بال پهن شامل موارد زیر هستند:
- بالپهن سنگین HEB
- بالپهن سبک HEA
- سنگین TPB
تیرآهن بال پهن سنگین (HEB) نسبت به بال پهن سبک (HEA) ضخامت بیشتری دارد، بنابراین وزن تیرآهن بال پهن سبک و سنگین در سایزهای مختلف متفاوت است و در سایزهای ۱۰ الی ۱۰۰۰ موجود است.
برای اینکه تفاوت وزن سبک و سنگین را متوجه شویم در 2 سایز مختلف وزن آنها را بررسی میکنیم. در سایز ۱۰ نوع سبک وزن ۲۰۰ و در نوع سنگین وزن ۲۴۰ کیلوگرم است اما در سایز ۹۰ نوع سبک وزن ۳ تن و ۲۰۰ کیلوگرم و در نوع سنگین وزن ۳ تن و ۵۵۰ کیلوگرم است.
مزایای استفاده از تیرآهن های هاش عبارت است از:
- استحکام زیاد
- سرعت نصب بالا
- اشغال فضای کمتر
- مقاومت بیشتر و تنش مکانیکی کمتر
- در مقابل نیروهای خمشی، برشی و رانش زمین مقاوم هستند
تیرآهن لانه زنبوری CPE
برای اینکه تیرآهن بتواند لنگر خمشی را به میزان بیشتری تحمل کند، جان آن را به شکل ذوزنقه برش داده و آنها را به هم جوش میزنند که به آن لانه زنبوری گفته میشود. این نوع تیرآهن دارای حفرههای تو خالی در طول جان است که این امر باعث گردیده، مشابه لانه زنبور باشند.
همان گونه که در قسمت بالا اشاره کردیم، تیرآهن لانه زنبوری سوراخهایی خالی در جان تیر دارد که این خود نوعی مزیت به شمار میآید، زیرا این سوراخها فضای مناسبی برای عبور لولههای برق و تأسیسات هستند.
مزایای استفاده از تیرآهن های لانه زنبوری عبارت است از:
- وزن سبکتر و در نتیجه از نظر اقتصادی بهصرفهتر
معایب استفاده از تیرآهن های لانه زنبوری عبارت است از:
- به دلیل وجود سوراخها در جان، مقاومت برشی در محل اتصال پل به ستونها کاهش مییابد و برای پر کردن این سوراخها گاه از ورقهای فلزی استفاده میکنند.
- برای یکپارچهسازی نیاز است تا سرتاسر آن را جوشکاری کنند.
پرمصرف ترین تیرآهن ها در بازار
با توجه به ویژگیها و قابلیتهای هرکدام از تیرآهن ها، پرمصرف ترین تیرآهن ها در بازار ساختمان سازی را به شما معرفی کنیم.
- تیرآهن IPE
- تیرآهن هاش
- تیرآهن لانه زنبوری
همه این تیراهن ها در برابر نیروهای برشی و لنگر خمشی مقاومت بالایی داشته و میتوان از آنها برای افزایش استحکام ساختمان استفاده کرد. کاربرد هرکدام از این تیرآهن ها در صنایع مختلفی مورد توجه قرار گرفته است و میتوان از آنها در صنایعی مثل ساختمان سازی، کشتی سازی، سد سازی، پل سازی، لولههای تأسیساتی و … استفاده کرد.
پرمصرف ترین تیرآهن ها در بازار ایران
بر اساس تجربه و آمار تیراهن های ساخته شده تحت استاندارد IPE در ایران بیشترین استفاده را در سازه های ساختمانی دارند و به دلیل رایج بودن استفاده به تیرآهن های معمولی معروف شدهاند. در میان این سایز تیرآهن ها، سایزهای 14، 16، 18 و 20 بیشترین استفاده را دارند.
از آن جایی که در کشور ما ساختمان ها عموماً با ارتفاع های معمول ساخته میشوند، وزن و بار طبقات ساختمان در حد متعارف است و استفاده از تیرآهن 14 پاسخگو نیاز اکثر پروژههای ساختمان سازی است. میتوان گفت که در ایران پرمصرف ترین تیرآهن در ساختمان سازی تیرآهن سایز 14 با استاندارد IPE است.
- تیرآهن IPE سایز ۱۴
سایز تیرآهن های ۱۴ به عنوان مقاطع فولادی نسبتاً سبک شناخته میشوند. وزن هر متر از این تیرآهن میتواند بین ۱۲.۹ الی ۳۳.۷ کیلوگرم متغیر باشد. وزن دقیق این سایز تیرآهن بسته به کارخانه سازنده و نوع استاندارد آن مشخص خواهد شد.
سایز تیرآهن ۱۴ به دلیل تقاضای بالا توسط بیشتر کارخانههای داخل کشور تولید شده و از آنها در ساخت ستونها، خرپاها، نعل، تیر در پوششهای سقفی و … استفاده میکنند.
- تیرآهن IPE سایز 16
سایز تیرآهن های 16 میان سایر تیرآهن ها در ساختمان سازی مصرف بیشتری دارند. این تیرآهن در ساخت ستونها، خرپاها، نعلها، تیرها در پوششهای سقفی و هم چنین پلهای لانه زنبوری استفاده میشوند.
- تیرآهن IPE سایز 18
یکی دیگر از پر کاربردترین سایز تیرآهن، سایز ۱۸ است. تیرآهن ۱۸ نسبت به تیرآهن های 14 و 16 سنگینتر و طبیعتاً از مقاومت بالاتری نیز برخوردار است. وزن هر شاخه از سایز تیرآهن میتواند تا ۲۳۰ کیلوگرم نیز برسد. وزن زیاد این تیرآهن دلیل استفاده از آن در سازههای عظیم و ساختمان های بزرگ است و کاربردهای صنعتی بیشتری نیز دارد.
تولیدکنندگان مطرح تیرآهن
بزرگترین تولیدکنندگان تیرآهن در ایران عبارتاند از:
- کارخانه ذوبآهن اصفهان
- کارخانه تیرآهن نورد آریان فولاد
- کارخانه تیرآهن فایکو (فولاد البرز ایرانیان)
- کارخانه شاهین بناب
- کارخانه جهان فولاد غرب
- کارخانه فولاد اهواز
- کارخانه فولاد ناب تبریز
- کارخانه پروفیل صنعت ماهان
- گروه ملی صنعتی فولاد ایران (سهامی خاص)
- مجتمع فولاد ظفر بناب
- کارخانه نورد فولاد یزد احرامیان
جمعبندی
در این مطلب با تعریف تیراهن و 4 نوع مختلف از انواع آن آشنا شدیم و دانستیم که هرکدام از این مقاطع فولادی در صنایع مختلفی اعم از ساختمان سازی، کشتیسازی و … مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه پرمصرف ترین تیرآهن ها و ویژگی های هرکدام در برابر نیروهای برشی و لنگر خمشی را مورد بررسی قرار دادیم. سپس، پرمصرف ترین تیرآهن ها در بازار ایران که شامل IPE سایز 14، 16، 18 و 20 بود را معرفی کردیم.
نکته مهم برای انتخاب تیراهن ها این است که کاربران، خریداران و به طور کلی صنعتگران ساختمانی، قبل از خرید باید تمامی اطلاعات لازم در رابطه با مقاطع فولادی و همچنین نیازهای پروژه را در نظر بگیرند. برای دریافت مشاوره رایگان با استفاده از شمارههای درج شده در سایت با کارشناسان لایو آهن تماس بگیرید. قیمت انواع قطعات فولادی، مثل قیمت هاش و قیمت میلگرد را نیز میتوانید با کمک جدول قیمت بروز دریافت کنید.
Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 57
Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 57
Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 67
Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 67
Warning: Undefined variable $commenter in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16
Warning: Undefined variable $aria_req in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16
Warning: Undefined variable $commenter in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20
Warning: Undefined variable $aria_req in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20