تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی چیست؟

تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی یکی از سؤالات پراهمیت این روزها در دنیای آهن آلات است. ورق فولادی یکی از پراستفاده‌ترین انواع محصولات و فرآورده‌های فلزی محسوب می‌شود و انواع مختلفی دارد. دو مورد از انواع ورق فولادی ورق سیاه و ورق رنگی هستند که این دو از جهاتی با یکدیگر تفاوت دارند. دانستن تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی اهمیت زیادی دارد.

برای انتخاب بهترین گزینه در کار و تولیدات، بهتر است ویژگی های ورق سیاه، ورق رنگی و کاربردهای هرکدام را بشناسید تا با مقایسه ویژگی‌ها، کاربردها و انواع گوناگون هرکدام بتوانید تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی را درک کنید و بهترین انتخاب را داشته باشید. شما می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر و قیمت انواع ورق مثل ورق گالوانیزه و رنگی با شماره‌های موجود در سایت تماس بگیرید.

خرید ورق سیاه

ورق فولادی چیست؟

پیش از بررسی تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی بهتر است به عقب برگردیم و ورق فولادی را تعریف کنیم. ورق های فولادی از جمله پراستفاده‌ترین محصولات فلزی هستند که به شکل‌های مختلفی تولید و عرضه می‌شوند. این ورق های فولادی به دو شکل رول یا شیت در بازارهای فروش محصولات فلزی موجود هستند و اساس تولید انواع فراورده‌های فولادی و ورق های فولادی هستند.

همه ورق های فولادی آلیاژی از کربن و چدن هستند و به دو روش نورد سرد و نورد گرم ساخته می‌شوند. در ادامه به بررسی ورق سیاه و ورق رنگی و کاربردها و ویژگی های هرکدام می‌پردازیم و در نهایت تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی را بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

ورق سیاه چیست؟

ورق سیاه نوعی ورق فولادی است که با استفاده از فرایند نورد گرم (Hot Rolling) در دمای بیشتر از 930 درجه سانتی‌گراد و با عملیات نورد فشاری تولید می‌شود و ویژگی فرم‌پذیری آن بهینه می‌شود. ورق فولادی نورد گرم را ورق سیاه می‌نامیم زیرا سطح خارجی این نوع محصول به علت وجود آثاری از اکسیده شدن و زنگ‌زدگی به شکل مات درمی‌آید و تیره به نظر می رشد.

ورق سیاه یکی از مهم‌ترین محصولات تولیدی در کارخانه‌های عظیم فولاد است. این محصول در ابعاد و اندازه‌های مختلف تولید می‌شود و کاربردهای فراوانی در ساختمان‌سازی دارد. دامنه ابعاد ورق سیاه بسیار متنوع و از 1 میلی‌متر تا 10 سانتی‌متر تغییر می‌کند. با افزایش ضخامت، ورق سیاه حالت تختال (slab) پیدا می‌کند و شکل‌پذیری آن کم می‌شود.

فرق ورق سیاه و ورق رنگی

ورق سیاه ساختمانی به‌صورت معمول به‌عنوان یکی از پارامترهای موردنیاز برای تولید محصولات ثانویه از قبیل پروفیل‌های ساختمانی و مقاطع فلزی، کشتی‌سازی، تیرآهن، تسمه، گاردریل و سایر تجهیزات ترافیکی و موارد صنعتی به کار می‌رود. ورق سیاه به شکل مناسبی گالوانیزه می‌شود و به همین خاطر می‌توان محصولات فرآوری شده از آن را به‌راحتی گالوانیزه کرد. برای درک بهتر تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی بهتر است مراحل تولید ورق سیاه را مرور کنیم.

مراحل تولید ورق سیاه

برای ساخت ورق سیاه در ابتدا تختال ساخته شده در کوره‌ای با دمای بالا قرار داده می‌شود. پس از آنکه تختال از کوره بیرون آمد، یک‌لایه اکسیدی بر روی آن تشکیل می‌شود که برای ازبین‌بردن این لایه عملیات پوسته شویی صورت می‌گیرد. پس از مرحله پوسته شویی نوبت به نورد خشن می‌رسد. در مرحله نورد خشن قطعه موردنظر چندی بار از میان غلتک‌ها عبور می‌کند تا به ابعاد موردنظر برسد.

در این فرایند ضخامت تختال 15 تا 30 درصد کم می‌شود. مرحله نورد خشن دارای 2 الی 3 قفسه است و قطعه فلزی پس از آخرین قفسه نورد خشن، وارد مرحله آخر خواهد شد. یکی از مهم‌ترین موارد تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی در مراحل تولید این دو ورق فولادی است.

مزایای ورق سیاه

ورق سیاه یکی از پرکاربردترین محصولات در صنایع مختلف محسوب می‌شود. مزایا ورق سیاه عبارت‌اند از:

  • مقاومت کششی زیاد
  • مقاومت ارتجاعی مناسب
  • استحکام و سختی زیاد
  • مقاومت زیاد در مقابل خوردگی
  • خواص مکانیکی بهبودیافته
  • خاصیت چکش خواری بالا
  • حذف تنش پسمانده به علت عملیات حرارتی در تولید ورق سیاه
قیمت کلاف

کاربرد ورق سیاه در صنایع مختلف

همان‌طور که گفته شد، تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی به عوامل خاصی وابسته است. یکی از موارد تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی در کاربرد هرکدام از این دو نوع ورق فولادی است. ورق سیاه باتوجه‌به نوع ضخامت، نوع ساخت و ابعادی که دارد، در صنایع متفاوت مورداستفاده قرار می‌گیرد. کاربرد این محصول در ساختمان‌سازی و تولیدات صنایع فراوان است و در موارد گوناگونی مورداستفاده قرار می‌گیرد. کاربردهای ورق سیاه عبارت‌اند از:

  • تولید گاردریل و محصولات ترافیکی
  • پروفیل‌های ساختمانی بسته یا باز مثل قوطی، پروفیل z، فرانسوی، چارچوب، ستونی و …
  • کشتی‌سازی و سایر تجهیزات دریایی و صنایع گسترده
  • ساخت تانک و مخازن ذخیره‌سازی و مشتقات نفتی
  • ورق پانچ، تسمه و زهوارهای فولادی
  • استفاده از صنعت خودروسازی و رینگ، چرخ و …
  • مقاطع فولادی مانند تیر ورق، ناودانی، نبشی، سپری و …

انواع ورق سیاه

ورق سیاه را بر اساس شکل ظاهری، کاربرد و نوع فولاد به گروه‌های متفاوتی تقسیم‌بندی می‌کنند. در ادامه به بررسی این دسته‌ها می‌پردازیم تا تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی را بهتر درک کنیم.

ورق سیاه رول شده (کلاف)

این مدل از ورق در اندازه‌های متنوعی تولید می‌شود. عرض این ورق فولادی طبق ضخامت آن تعیین می‌شود و از 1.5 الی 15 میلی‌متر موجود است. طول ورق سیاه رول شده محدودیتی ندارد و امکان سفارش طول‌های مختلف آن وجود دارد.

ورق سیاه صنعتی

این مدل ورق سیاه ترکیب فولادی مخصوصی دارد و در صنعت استفاده زیادی دارد. کربن به‌کاررفته در این مدل ورق سیاه زیاد است و به همین دلیل مستحکم‌تر از سایر ورق‌های سیاه است و برای موارد سنگین کاربرد زیادی دارد.

ورق سیاه معمولی

تفاوت ورق سیاه معمولی با ورق سیاه صنعتی در میزان کربن موجود در این دو نوع محصول است. درصد کربن موجود در این ورق‌ها میران سختی آنها را مشخص می‌کند. ورق سیاه معمولی در مقایسه با ورق صنعتی کربن کمتری دارد و در فعالیت‌های سبک‌تر استفاده می‌شود.

قیمت ورق سیاه

عوامل مؤثر بر قیمت ورق سیاه

دانستن قیمت ورق سیاه، برای کسانی که در حوزه آهن و فولاد و یا صنایع وابسته فعال هستند، بسیار بااهمیت است. ورق سیاه اساس ساخت بسیاری از مقاطع فولادی است و برای موارد زیادی کاربرد دارد. به همین خاطر آگاهی از قیمت روز ورق سیاه برای کسانی که در این حوزه فعال هستند اهمیت زیادی دارد.

عوامل زیادی وجود دارد که در تعیین قیمت ورق سیاه تأثیرگذار هستند. نرخ ارز و دلار، میزان عرضه و تقاضا، قیمت مواد اولیه، شاخص روز بازار آهن و فولاد، تورم و … بر ورق سیاه تأثیرگذار هستند. البته بهتر است این گزینه را در نظر بگیرید که طول، عرض، ضخامت و وزن ورق سیاه هم جزو پارامترهایی هستند که بر قیمت ورق سیاه تأثیرگذار هستند.

ورق رنگی چیست؟

ورق های رنگی از جنس گالوانیزه هستند و با لایه‌ای از رنگ الکترواستاتیک پوشیده شده‌اند. ورق رنگی در 15 رنگ متنوع تولید می‌شود و سپس به بازار عرضه می‌شود. ضخامت این نوع ورق از 0.2 میلی‌متر الی 0.7 میلی‌متر متغیر است.

این دسته از ور‌ق‌ها علاوه بر زیبایی ظاهری، در مقابل زنگ زدن مقاوم هستند و به همین خاطر در سقف خانه‌های شیروانی کاربرد زیادی دارند. ورق رنگی در مواردی که نیاز به فرم دهی و شکل‌پذیری وجود داشته باشد استفاده می‌شود. در این‌گونه موارد هرچه ضخامت ورق رنگی بیشتر باشد، شکل‌پذیری آن کمتر خواهد شد.

ورق رنگی در طرح‌های گوناگونی از قبیل شیروانی، طرح سفال، کرکره‌ای، ذوزنقه و ورق شادولاین تولید می‌شود. ورق رنگی در ابتدا به شکل اتوماتیک ساخته می‌شود و سپس وارد مرحله رنگ‌آمیزی می‌شود. رنگ‌آمیزی ورق‌های رنگی به‌صورت تمام مکانیزه صورت می‌گیرد و قابلیت رنگ‌آمیزی آن به شکل دستی وجود ندارد. در ادامه مطلب به بررسی انواع ورق رنگی می‌پردازیم.

تفاوت ورق سیاه و ورق رنگی

مزایای ورق رنگی

از ورق های گالوانیزه برای تولید ابزارها و قطعاتی که ممکن است دچار زنگ‌زدگی و خوردگی شوند استفاده می‌شود. استفاده از ورق رنگی مزایای فراوانی دارد که چند مورد از آن را با هم بررسی می‌کنیم:

  • دارای صرفه اقتصادی
  • کم شده نیاز به تعمیر و تعویض وسایل و قطعات
  • افزایش عمر مفید قطعات و وسایل
  • قابلیت جوشکاری، رنگ‌پذیری و پرس‌کاری
  • مقاوم در برابر عوامل طبیعی

کاربرد ورق رنگی

ورق رنگی گالوانیزه در صنایع گوناگونی همچون لوازم‌خانگی، ساختمان‌سازی و حمل‌ونقل مورداستفاده قرار می‌گیرد. یکی از عمده‌ترین موارد استفاده از ورق رنگی، تولید و نصب شیروانی ساختمان در نواحی با آب‌وهوای مرطوب است. در ادامه متن به تعدادی از کاربردهای ورق رنگی اشاره می‌کنیم:

  • در صنایع ساختمانی مانند سقف کاذب، بدنه پیش ساخت‌ها، انبار، کارگاه، کابینت و غیره
  • در ساخت بدنه، درب و اجزای تجهیزات در صنایع برق، الکترونیک و کامپیوتر
  • تجهیزات منزل مانند آب‌گرم‌کن، اجاق‌گاز
قیمت ورق رنگی

انواع رنگ و طرح ورق رنگی

ورق رنگی به دو شکل رول و شیت فابریک تولید می‌شود. سفید، یخچالی، نارنجی، قرمز، آبی، قهوه‌ای سوخته، کرمی، بنفش، سفید، جگری، پرتقالی، سبز، سبز روشن، آبی نیسانی و صورتی از معمول‌ترین رنگ‌های ورق رنگی به شمار می‌آیند. طرح‌های رایج ورق رنگی نیز به این صورت است:

  • ورق رنگی کرکره‌ای یا سینوسی (در دو نوع کرکره‌ای ریزودرشت)
  • ورق رنگی ذوزنقه
  • ورق رنگی شادولاین
  • ورق رنگی سفال (این نوع از ورق رنگی در انواع طرح سوئد، ایتالیا، چین، فرانسه، ژاپن، بهمن و تیارا وجود دارد)

البته ناگفته نماند که با پیشرفت تکنولوژی، طرح و رنگ‌های بیشتری تولید و عرضه شده است که هرکدام موارد استفاده خاص خود را دارند.

قیمت ورق رنگی

قیمت ورق رنگی برای سازندگان و خریداران آن اهمیت زیادی دارد. قیمت ورق رنگی به عوامل گوناگونی همچون ابعاد ورق، کیفیت ورق، کارخانه تولیدکننده، نوع ورق، وزن ورق رنگی، ضخامت و برخی موارد دیگر بستگی دارد. بهتر است بدانید که قیمت ورق رنگی از کارخانه‌ای به کارخانه دیگر متفاوت است.

کیفیت کارخانه تولیدی، نوسانات ارزی و ضخامت ورق گالوانیزه از دسته عواملی هستند که بر قیمت ورق رنگی تأثیرگذار هستند.

فرق ورق سیاه با ورق رنگی

تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی

تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی فقط در کاربرد آنها خلاصه نمی‌شود. ورق رنگی در حالت کلی دارای کاربرد ساده‌تر و تزیینی بوده و فرایند ساخت آن بسیار دقیق و حساب شده است؛ درصورتی‌که ورق سیاه برای صنایع و موارد حساس‌تر کاربرد دارد. ورق‌های رنگی در برابر زنگ‌زدگی مقاومت بیشتری از خود نشان می‌دهند. در ادامه به چند مورد از لیست تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی اشاره می‌کنیم.

تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی از نظر نحوه ساخت

نحوه تولید ورق سیاه با ورق رنگی تفاوت‌هایی دارد. در حقیقت ورق سیاه نوعی ورق فولادی پایه محسوب می‌شود؛ درحالی‌که ورق رنگی یک ورق فولادی ثانویه است.

تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی در کاربرد

یکی دیگر از موارد تفاوت ورق سیاه و ورق گالوانیزه، کاربرد آنها است. تولید پروفیل گالوانیزه، تولید در و چهارچوب‌های ضد اکسید و تولید انواع پنجره، استفاده در صنایع الکترونیک و تهیه قطعات دیگر فلزی همگی جزو کاربردهای ورق رنگی محسوب می‌شوند.

ساخت مقاطع فولادی مانند نبشی، مخازن ذخیره‌سازی مشتقات نفتی، ناودانی، تولید تانک و موارد این‌چنینی جزو کاربردهای ورق سیاه هستند.

تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی از نظر ظاهری

ورق سیاه ظاهری مات و خشن دارد؛ درحالی‌که ورق رنگی ظاهری شفاف و یکدست دارد.

تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی در تولید

ساخت ورق رنگی با سرعتی بالا انجام می‌شود و بنابراین زمان کمتری برای تولید آن موردنیاز است؛ درصورتی‌که ورق سیاه دارای مراحل تولید ابتدایی است و بیشتر طول می‌کشد.

خرید ورق رنگی

جمع بندی

مواردی که برشمردیم تعدادی از مهم‌ترین پارامترهای تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی بود که در کنار مرور ویژگی‌ها و کاربردهای ورق سیاه و ورق رنگی به مقایسه این دو بهتر کمک می‌کند. البته باید توجه داشته باشیم که ورق رنگی و ورق سیاه از دیدگاه قیمت نیز تفاوت دارند. شما می‌توانید طبق نیاز خود و بر اساس موارد استفاده در صنایع گوناگون، از ورق سیاه یا ورق رنگی استفاده کنید.

برای دریافت مشاوره رایگان با استفاده از شماره‌های درج شده در سایت با کارشناسان لایو آهن تماس بگیرید. قیمت انواع ورق، مثل قیمت ورق 304 و قیمت ورق گالوانیزه را نیز می‌توانید با کمک جدول قیمت بروز دریافت کنید.

نظرتان راجع به این نوشته

شاید این نوشته نیز مورد علاقه شما باشد

دیدگاه کاربران در رابطه با
-

Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 57

Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 57

Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 67

Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 67

Warning: Undefined variable $commenter in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16

Warning: Undefined variable $aria_req in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16

Warning: Undefined variable $commenter in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20

Warning: Undefined variable $aria_req in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20