انواع ورق سیاه در بازار را بشناسید!
ورق های فلزی، نوع خاصی از فلزات هستند که بهصورت برگه و در ابعاد گوناگون در صنایع مختلف استفاده میشوند. این ورق های فلزی بهنوعی ترکیب آهن و فولاد با فلزات دیگر هستند که بر روی آنها عملیات گوناگونی صورت میگیرد و در نهایت این محصولات پدید میآیند. یکی از مدلهای پراستفاده از ورق فلزی، ورق سیاه است. همانطور که هر محصولی ویژگیها و مشخصات مخصوص به خود را دارد، ورق سیاه نیز خصوصیاتی منحصربهفرد دارد. مشخصات و مقاومت ورق سیاه موجب شده است که کاربردهای گوناگون و مختلفی از آن در صنایع کشور دیده شود. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع ورق سیاه، ویژگی های ورق سیاه و کاربردهای آن بیشتر آشنا کنیم. برای اطلاع از قیمت انواع آهن آلات و دریافت مشاوره رایگان، میتوانید با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید.
ورق سیاه چیست؟
ورقهای فولادی در حالت کلی به دو روش نورد سرد و نورد گرم ساخته میشوند. ورقهایی که بهوسیله این دو روش یعنی نورد سرد و نورد گرم تولید میشوند، اساس ساخت بسیاری از ورقهای دیگر هستند. اگر بخواهیم به سادهترین شکل ممکن بگوییم که ورق سیاه چیست، باید به این صورت بیان کنیم که ورق سیاه، یک نوع ورق فولادی است که با استفاده از روش نورد گرم تولید میشود. ورق روغنی نیز نوعی ورقه فولادی است که بر خلاف ورق سیاه، با استفاده از فرایند نورد سرد ساخته میشود. در ادامه به بررسی جزئیات بیشتر دررابطهبا ورق سیاه میپردازیم.
خصوصیات ظاهری ورق سیاه
ورق سیاه در شرایط نورد گرم (هات رولینگ) و در دمای بیشتر از ۹۳۰ درجه سانتیگراد (۱۷۰۰ درجه فارنهایت) تحت عملیات فشردهسازی قرار میگیرد. در این حالت شکلپذیری ورق سیاه بهبود پیدا میکند. سطح خارجی این فلزات برخلاف ورق های روغنی و گالوانیزه، براق نیست و امکان دارد آثاری از برآمدگی و حتی حالتهای مات در آن دیده شود. به همین دلیل است که در بازار به این نوع ورق های فولادی و ورق سیاه گفته میشود. مدلهای گوناگون ورق سیاه در شرایط ویژه و متنوعی ساخته میشوند و در بازار آهنآلات به فروش میرسند. همچنین ورق سیاه از ابعاد و ضخامتهای متنوعی برخوردار است.
مراحل تولید ورق سیاه
نورد گرم یکی از روشهای ساخت ورقهای فلزی نازک است. دلیل بهکاربردن اصطلاح ورق سیاه برای این محصول، این است که به علت ذوب شدن اجزای سازنده ورق در دمای بسیار زیاد، رنگ این ورق مات میشود. به همین دلیل از واژه ورق سیاه برای نامگذاری این محصول استفاده شده است.
- برای گام اول تولید ورق سیاه، ابتدا تختال تولید شده در کوره پیشگرم با دمای زیاد قرار داده میشود. در این مرحله یک پوسته اکسیدی بر سطح تختال تشکیل میشود.
- در مرحله دوم تولید ورق سیاه، برای ازبینبردن پوسته اکسیدی، عملیات پوسته شویی را انجام میدهند. این عملیات تاثیر زیادی بر کاهش دمای سطح تختال دارد.
- در مرحله بعدی که نورد خشن نام دارد و بعد از مرحله پوستهشویی انجام میشود، قطعه مورد نظر چندین بار از میان غلتکها عبور داده میشود تا به ابعاد مورد نظر برسد. در هنگام انجام این فرایند ضخامت تختال ۱۵ تا ۳۰ درصد کاهش پیدا میکند. نورد خشن دارای دو تا سه قفسه است.
- پس از عبور از آخرین قفسه نورد خشن، ورق فولادی مورد نظر وارد مرحله پایانی نورد میشود.
انواع ورق سیاه در بازار
همانطور که گفته شد، ورق سیاه انواع گوناگونی دارد. دستهبندی انواع مختلف ورق سیاه بر اساس کاربرد، شکل ظاهری، ترکیب و غیره صورت میگیرد. در ادامه انواع گوناگون ورق سیاه را توضیح میدهیم.
ورق سیاه رول شده یا ورق سیاه کلاف
ورق سیاه رول شده در اندازههای مختلفی تولید میشود. عرض ورق سیاه رول شده به ضخامت آن بستگی دارد. معمولاً ورق سیاه کلاف را در ضخامت بین ۵.۱ تا ۱۵ میلیمتر تولید میکنند و عرض آن در اندازههای ۱، ۱.۲۵، ۱.۵ و ۲ متر است. برای تولید ورق سیاه رول شده محدودیتی وجود ندارد و در حقیقت در هر طولی که مصرفکننده سفارش دهد، قابلفروش است. عموماً ورق سیاه کلاف برای کاربردهایی که ابعاد غیراستاندارد از ورق را نیاز دارند، استفاده میشود.
ورق سیاه فابریک یا ورق سیاه شیت
ضخامت ورق سیاه فابریک از ۱۵ میلیمتر شروع شده و بهتدریج بیشتر میشود. سایزهای گوناگونی از ورق سیاه فابریک قابلخرید و فروش است، اما ورق سیاه شیت اندازههای پراستفادهای نیز دارد. در صورت نیاز مصرفکننده ورق سیاه فابریک بهصورت سفارشی تولید میشود.
ورق سیاه معمولی
ورق سیاه معمولی دارای دو گرید ورق سیاه St37 و ورق سیاه St52 است. این دو گرید ورق سیاه از لحاظ درصد کربن با یکدیگر متفاوت هستند. ورق st۵۲ به دلیل وجود کربن بیشتر در ترکیبات شیمیاییاش، درجه سختی بیشتری دارد و کاربردهای مخصوص به خود را در صنایع سنگین دارد. در ترکیب ورق سیاه معمولی عناصر دیگری مانند گوگرد، فسفر، سیلیسیوم و منگنز موجود است که درصد این عنصرها در ترکیب شیمیایی ورق سیاه با یکدیگر تفاوت دارد.
حروف ST در نام گریدهای مختلف این ورق سیاه، مخفف شده کلمه انگلیسی strength به معنای استحکام است. عددی که پس از این دو حرف میآید نیز نشاندهنده میزان سختی ورق سیاه است.
ورق سیاه صنعتی
همانطور که از نام این محصول برمیآید، ورق سیاه صنعتی باتوجهبه مشخصات خود کاربردهای صنعتی فراوانی دارد که از جمله آنها میتوان تولید پروفیلهای با ابعاد بزرگ، کاربرد در صنایع پتروشیمی و همچنین کشتیسازی را نام برد.
همچنین بخوانید: تفاوت ورق سیاه با ورق رنگی چیست؟
ویژگی های ورق سیاه
در این قسمت به مهمترین مشخصات ورق سیاه میپردازیم:
ü یکی از ویژگی های ورق سیاه جنس مخصوص آن است. ورق سیاه از جنس آهن و فولاد است. آهن یکی از مهمترین فلزات جهان است و فولاد نیز فلزی است که آلیاژی از آهن بوده و ترکیبات آن را در خود دارد. ازاینرو میتوانیم بگوییم که ورق سیاه تا حد زیادی از ویژگی های فلز آهن را دارد.
- از مهمترین ویژگی های ورق سیاه استحکام بالاست که موجب میشود کاربردهای فراوانی در صنایع گسترده برای آن به وجود بیاید.
- ویژگی دیگر ورق سیاه ظاهر مات و رنگ سیاه آن است. همانطور که گفتیم، علت بهوجودآمدن این رنگ سیاه و ظاهر مات، فرایند نورد گرم است که دمای بالای آن موجب ایجاد ظاهری خاص در ورق سیاه میشود.
- تولید انواع ورق سیاه هزینه زیادی در برنمیگیرد و میتوان گفت که تولید ورق سیاه بهراحتی انجام میپذیرد. به همین دلیل قابلیت تولید آن حجم بالا وجود دارد.
- کیفیت ورق سیاه با ورقهایی که توسط فرایند نورد سرد تولید میشوند، کمتر است. بااینوجود، به دلیل مناسبتر بودن قیمت انواع ورق سیاه نسبت به دیگر ورقها، عموماً انتخاب آن برای مصرفکنندگان صرفه اقتصادی بیشتری دارد.
- ورق سیاه به دلیل دارابودن مقاومت بالا در برابر خوردگی و در مواجهه با رطوبت، کاربرد بسیار زیادی در صنایع کشتیسازی و فعالیتهای دریایی دارد. به همین خاطر در مکانهایی مانند اسکله که یک فلز مقاوم در برابر ضربات و سایش نیاز باشد، ورق سیاه انتخاب مناسبی است.
کاربرد ورق سیاه
ورق سیاه به دلیل ویژگی های خاص خود مانند امکان تولید در ابعاد و ضخامتهای گوناگون و قابلیت سفارشی بودن ابعادش، کاربرد بسیار زیادی در صنایع مختلف جهان دارد.
برای فعالیتهای سبک مانند ساخت پروفیل از ورق سیاه گرید st37 استفاده میشود. از طرفی برای موارد سنگین تخصصی که به مقاومت بالاتری از ورق نیاز داشته باشیم استفاده از ورق سیاه با گرید st52 مناسب است.
برای ساخت سازههای مسکونی و تجاری لوله و تیوب و همچنین تولید بدنه ترانزیت و کامیون از ورق سیاه استفاده فراوان میشود. قطعات ماشینآلات، مخازن، بندرها، مسیرهای ریلی و کشتیسازی نمونههای دیگری از کاربرد فراوان ورق سیاه هستند.
موارد استفاده از ورق سیاه
در ادامه موارد استفاده ورق سیاه را بهصورت موردی بیان میکنیم.
- ساخت تجهیزات جادهای مانند تولید انواع گاردریل
- تولید ورق های فولادی دیگر مثل ورق پانچ
- ساخت ابزارآلات جنگی و دفاعی
- آمادهسازی لوازم و تجهیزات ترافیکی
- ساخت تجهیزات صنایع سنگین فلزی
- تولید مخازن و تانکرهای نفت
- ساخت رینگ برای استفاده در چرخهای اتومبیل
- تولید انواع لوازم و تجهیزات کشاورزی
- ساخت مصالح ساختمانی مانند تیرآهن
- تولید انواع پروفیلهای باز و بسته مانند قوطی و چهارچوب برای مصارف ساختمانی
چرا باید ورق سیاه را انتخاب کنیم؟
با اطلاعاتی که دررابطهبا ورق سیاه بیان شد، درک دلایل انتخاب این ورق سادهتر میشود. ورق سیاه به دلیل آنکه به روش نورد گرم تولید میشود، قیمت مناسبتری دارد و خواص مکانیکیاش برای صنایع گوناگون مورداستفاده زیادی قرار میگیرد. همچنین، دورریز بسیار کمی دارد. به همین خاطر است که صنعتگران به مصرف آن در موارد مختلف علاقه دارند و در حیطههای تخصصی خود از آن استفاده میکنند.
قیمت ورق سیاه
عوامل زیادی بر قیمت ورق سیاه تاثیر گذار هستند. شما میتوانید در سایت لایو آهن قیمت به روز ورق سیاه را در جدول قیمت مشاهده کنید و با خیال راحتی خریدی مطمئن داشته باشید. در ادامه به بررسی مهمترین عوامل موثر بر قیمت ورق سیاه میپردازیم.
- کارخانه تولیدکننده
- ابعاد ورق سیاه (وزن، عرض، ضخامت)
- قیمت ارز
- نرخ سوخت و هزینههای حملونقل
- قیمت نفت
- هزینههای انبارداری
- نوسانات بازار بورس
- روشهای مختلف تولید
- استاندارد مورداستفاده در تولید انواع ورق سیاه
- تغییرات قیمت آهنآلات
وزن ورق سیاه
وزن ورق سیاه جزو مهمترین فاکتورهایی است که در زمان خریدوفروش ورق سیاه موضوعی ضروری است. چرا که اطلاع داشتن از وزن انواع ورق سیاه در بازار، موجب میشود که قیمت ورق سیاه را به دست آوریم. مشتریان باید در زمان خرید، اطلاع کاملی از وزن ورق قابل خریداری داشته باشند تا بتوانند از قیمت ورق سیاه اطلاع حاصل کنند. برای حساب کردن وزن ورق سیاه لازم است که طول، عرض و ضخامت ورق سیاه را در نظر بگیریم.
فرمول محاسبه وزن ورق سیاه
برای محاسبه وزن ورق از فرمول محاسبه وزن ورق به شرح ذیل استفاده نمایید:
وزن ورق سیاه = طول ورق (میلیمتر) * عرض ورق (میلیمتر) *ضخامت (میلیمتر)* چگالی ورق
چگالی آهن: در حالت استاندارد عدد ۷٫۸۶ تعریف شده است.
جدول اشتال ورق فولادی دارای اطلاعات دقیقی از ضخامت عرض طول و وزن ورق سیاه به ما ارائه میدهد. حدود ضخامت ورق سیاه بین ۵ الی ۸۰ میلیمتر و عرض آن بین ۱۶۰ تا ۱۲۰۰ میلیمتر است.
ابعاد قابل سفارش ورق سیاه
همانطور که گفته شد ورق سیاه به دو شکل فابریک و رولی قابل سفارش است. در نوع فابریک، بسته به نیاز مشتری ورقها برش داده میشود. در نوع رولی ابعاد ۲۰۰۰ در ۱۰۰۰ الی ۶۰۰۰ در ۲۰۰۰ در بازار وجود دارد. متداولترین ابعاد ورق سیاه در ادامه ارائه شده است.
- ورق سیاه ابعاد ۲۰۰۰*۱۰۰۰ میلیمتر
- ورق سیاه ابعاد ۲۵۰۰*۱۲۵۰ میلیمتر
- ورق سیاه ابعاد ۶۰۰۰*۱۰۰۰ میلیمتر
- ورق سیاه ابعاد ۶۰۰۰*۱۵۰۰ میلیمتر
- ورق سیاه ابعاد ۶۰۰۰*۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق سیاه ابعاد ۱۲۰۰۰*۲۰۰۰ میلیمتر
تولیدکنندگان ورق سیاه
در داخل و خارج از ایران، تولیدکنندگان زیادی وجود دارند که در ادامه مطلب به مهمترین تولیدکنندگان ورق سیاه در ایران اشاره میکنیم:
فولاد گیلان: فولاد گیلان به تولید بخش مهمی از ورق سیاه داخلی مشغول است. تولیدات ورق سیاه این شرکت برای صنایع گوناگونی مانند خودروسازی، ساختمانسازی، لولهسازی و … به کار گرفته میشوند.
فولاد کاویان: یکی دیگر از تولیدکنندگان ورق سیاه ایران، شرکت فولاد کاویان است. ورق سیاه شرکت فولاد کاویان برای ساخت کشتی، پل، انواع واگن و مخازن مختلف به کار میرود. جالب است بدانید که این سازمان در سال ۱۳۷۴ با کارخانه فولاد اهواز، ادغام شد.
فولاد مبارکه اصفهان: شرکت بزرگ فولاد مبارکه اصفهان به مدت تقریباً سیسال است که به تولید انواع ورقهای فولادی و دیگر قطعات مربوط به آهنآلات میپردازد. انواع ورق سیاه نیز در این کارخانه عظیم در سایزها ابعاد متنوعی تولید و توزیع میشود.
جمع بندی
در این مقاله، به بررسی انواع ورق سیاه در بازار پرداختیم و مواردی مانند ویژگی های ورق سیاه و کاربرد ورق سیاه را مرور نمودیم. همچنین به عوامل تاثیرگذار بر قیمت انواع ورق سیاه در بازار پرداختیم. برای خرید ورق سیاه و یا اطلاع از قیمت روز ورق آهن سیاه میتوانید با شمارههای درج شده در سایت لایو آهن، نماینده فروش انواع ورق سیاه، تماس بگیرید. پیش از ثبت سفارش و خرید خود، برای دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در تماس باشید. قیمت انواع ورق، مثل قیمت ورق استیل 304 و قیمت روز ورق سیاه را نیز میتوانید با کمک جدول قیمت بروز دریافت کنید.
Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 57
Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 57
Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 67
Warning: Undefined variable $post_id in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/comments.php on line 67
Warning: Undefined variable $commenter in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16
Warning: Undefined variable $aria_req in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 16
Warning: Undefined variable $commenter in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20
Warning: Undefined variable $aria_req in /home/steely/public_html/liveahan/wp-content/themes/Ahanyar/functions/comments-callback.php on line 20